Bowl meksykański

  • 4
  • 30 minut
Składniki:
  •  100g kaszy jaglanej COMPTOIR DU GRAIN
  • sok i skórka z 1 limonki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek RUSTICA
  • 1 pęczek świeżej kolendry
  • 1 puszka fasoli czerwonej NOTRE JARDIN
  • 1 puszka kukurydzy NOTRE JARDIN
  • 2 pomidory malinowe
  • ½  cebuli czerwonej
  • 1 awokado
  • 1 ząbek czosnku
  • 100 g jogurtu greckiego DELISSE
  • sól RUSTICA
  • pieprz RUSTICA
Sposób przygotowania:
  1. Kaszę jaglaną  dokładnie wypłukać i przelać wrzącą wodą. Ugotować w proporcji kaszy do wody 1:2. Odstawić do wystudzenia.

2. Do wystudzonej kaszy dodać ½ pęczka posiekanej kolendry, dodać skórkę i sok z ½ limonki, oraz 1 łyżkę oliwy. Przyprawić solą.

3. Fasolę i kukurydzę odsączyć z zalewy, wypłukać i wymieszać. Pomidory pokroić i pozbawić gniazd nasiennych. Cebulę pokroić  w kostkę. Pomidora wymieszać z cebulą i ½ pęczka posiekanej kolendry. Dodać 1 łyżkę oliwy, przyprawić solą i pieprzem.

4. Awokado pozbawić pestki, obrać ze skórki, ugnieść za pomocą widelca, dodać rozdrobniony czosnek i sok z ½ limonki, przyprawić solą i pieprzem.  Wszystkie składniki ułożyć w misce.

5. Na wierzchu ułożyć jogurt grecki. Udekorować plasterkami limonki oraz listkami kolendry.

Polecamy