Chipsy z cukinii

Składniki:
  • 2 średnie cukinie
  • 1 szklanka migdałów TABLIER BLANC
  • 1 szklanka bułki tartej
  • 1/2 szklanki sera Grana padano LES CROISES
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich RUSTICA
  • 1 szklanka mąki
  • 3 jajka POLSKA KURKA
  • 1/2 łyżeczki soli
Sposób przygotowania:
  1. Cukinie pokroić w plastry. Na blasze ułożyć kilka warstw ręczników papierowych i ułożyć na nich plasterki cukinii. Posolić i odstawić na 20 minut. Po tym czasie cukinie puszczą sporo wody. Docisnąć do nich ręczniki papierowe, żeby się jej pozbyć.
  2. Migdały zmielić na mąkę.
  3. Przygotować trzy miseczki – w jednej wymieszać mielone migdały, bułkę tartą, ser, oraz zioła prowansalskie. W drugiej mąkę przyprawioną solą i pieprzem. A w trzeciej jajka wymieszane z solą i pieprzem.
  4. Obtaczać cukinie najpierw w mące, w jajku, a następnie w serowej mieszance. Plastry cukinii układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Piec w temperaturze 200 stopni, około 25 minut, aż cukinie staną się chrupiące.
  6. Podawać z ulubionym sosem
Polecamy