Żyjemy coraz dłużej i to z pewnością cieszy wielu z nas. Jednak niestety rośnie liczba seniorów, którzy cierpią na różne odmiany demencji, na chorobę Alzheimera oraz inne schorzenia mózgu odbierające nie tylko radość życia, ale możliwość samodzielnego funkcjonowania. I choć wydaje się, że medycyna skuteczniej potrafi opóźniać proces starzenia się ciała niż samego mózgu, to jednak całkiem sporo można zrobić, by zachować jak najdłużej jasność i bystrość umysłu. Sprawdź, dlaczego zielone warzywa muszą zagościć w diecie na stałe.

Witaminy i minerały niezbędne dla mózgu

Do prawidłowej pracy umysłu niezbędnych jest wiele witamin i substancji, w które należy codzienne go zaopatrywać. Podstawowymi witaminami umożliwiającymi prawidłowe procesy myślenia i koncentracji oraz utrzymanie prawidłowego poziomu procesów poznawczych są witaminy z grupy B. Do najważniejszych z nich należy witamina B4, zwana choliną, oraz niacyna, czyli witamina B3. Zwraca się też ostatnio uwagę na witaminę B12, której niedobór wiązano do tej pory głównie z anemią.

Wśród minerałów niezwykle istotnych dla prawidłowej pracy mózgu wyróżnia się lecytynę, której brak odpowiada za utratę zdolności zapamiętywania, a część naukowców upatruje w tym niedoborze jednej z przyczyn choroby Alzheimera. Mózg potrzebuje także odpowiednich ilości cynku, magnezu, potasu, fosforu i kwasu linolowego. Trzeba też pamiętać o tym, że niezwykle ważne jest zapewnienie odpowiedniego dotlenienia komórek mózgowych, a do tego potrzebne jest żelazo, będące doskonałym nośnikiem tlenu.

Zielone warzywa, czyli to, czego potrzebuje nasz mózg

Zielone warzywa są szczególnie bogate w wyżej wymienione witaminy i minerały, nic więc dziwnego, że zaleca się ich spożywanie w dużych ilościach. Mózg znacznie dłużej zachowa sprawność, gdy codziennie na talerzach pojawiają się chociażby te najpopularniejsze, takie jak ogórki, brokuły, rzeżucha, szczypiorek, koperek lub natka pietruszki. To właśnie w nich znajdują się ogromne ilości witamin B1, B2, A i C, czyli najbardziej pożądanego w organizmie przeciwutleniacza. Co ciekawe, w natce zielonej pietruszki jest zacznie więcej witaminy C niż w najbardziej popularnych cytrusach.

Warto także postawić na kapustę, bo ta oprócz wymienionych wyżej witamin zawiera także sporo witaminy E. Z kolei szpinak to cenne źródło kwasu foliowego, który aktywnie bierze udział w procesach zachodzących w mózgu. Podobnie jak kapusta zawiera sporo przeciwutleniaczy w postaci witamin C i E, dzięki czemu aktywnie zwalcza gromadzące się w organizmie i mózgu wolne rodniki, spowalniając procesy starzenia oraz chroniąc jakość pracy samego mózgu.

Niedoceniany przez lata jarmuż dziś wydaje się panaceum na problemy wieku dojrzałego. Nie dość, że zawiera ogromne ilości witaminy C, to w jego składzie znajdują się związki zwane folianami. Jarmuż spożywany przez kobiety w ciąży, ze względu właśnie na zawarte w nim foliany, wspomaga prawidłowy rozwój mózgu u dzieci i zapobiega powstawaniu wad wrodzonych. Natomiast regularnie spożywany przez dorosłych chroni mózg przed degradacją i aktywnie wspomaga jasność myślenia. To zielone warzywo w swoim składzie zawiera też luteinę, której właściwa podaż w organizmie zmniejsza ryzyko wystąpienia wielu chorób oczu, takich jak zaćma czy zwyrodnienie plamki żółtej.

Nie tylko witaminy

Aby jak najdłużej cieszyć się jasnością umysłu, dietę warto uzupełnić o ryby morskie i słodkowodne, bo te zawierają wartościowe nienasycone kwasy tłuszczowe. Trzeba sięgać po orzechy i masło orzechowe, one też dostarczą kwasów omega-3. Nie wolno także zapominać o aktywności fizycznej i właściwej długości snu. Stosując się do tych zasad, zwiększamy szanse na swoją samodzielność nawet w wieku 100 lat.